Polícia

Amb la policia també en valencià.


La Prefectura Superior de Policia de la Comunitat Valenciana ha decidit donar ordres per a facilitar l'atenció en la llengua cooficial de la comunitat autònoma.

Un ofici, remés per gabinet tècnic de la prefectura superior a la Unitat de Coordinació Operativa Territorial (UCOT), a les tres comissaries provincials de Castelló, València i Alacant, i a altres instàncies de la Policia, el passat 5 de febrer de 2020. Aquest ofici contempla com a ordre de servei “facilitar atenció al ciutadà en idioma valencià”.


La decisió va sorgir arran d'una denúncia recent en una comissaria de la ciutat de València. Una persona va acudir a una comissaria de districte, i en l'Oficina de Denúncies i Atenció al Ciutadà (ODAC) va sol·licitar formular una denúncia en valencià. El policia que li va atendre li va dir que no sabia parlar valencià, i el cas va acabar en una reclamació.


La denúncia de Plaforma per la Llengua

La va presentar la Plataforma per la Llengua País Valencià davant l'Oficina de Drets Lingüístics (Oficina de Drets Lingüístics, ODL) de la Generalitat Valenciana. A més, la queixa també va arribar a la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, que coordina la labor de les Forces de Seguretat de l'Estat en aqueixa autonomia.


“Encara que reclamacions d'aquest tipus no són habituals sí que pot dir-se que reapareixen amb certa freqüència”, s'assenyala en l'ofici enviat per la Prefectura Superior de Policia a la Comunitat Valenciana, ofici que signa el cap regional d'operacions, Alfredo Garrido Gil.


També s'apunta que “en la Comunitat Autònoma Valenciana, en la qual exerceix la seua competència aquesta Prefectura Superior, conviuen en règim de cooficialitat dues llengües, el castellà i el valencià”, i aquesta Prefectura Superior de Policia pretén “continuar avançant en la millora de l'atenció al ciutadà en idioma valencià”, “sempre amb la premissa fonamental que no es deu mai qüestionar el dret que els valencians tenen al fet que se'ls atenga en el seu idioma”.


Documents i DNI en valencià

Per tot això el cap regional d'operacions dona diverses ordres a les comissaries provincials i a la Unitat de Coordinació Operativa Territorial (UCOT).

En primer lloc, estableix que “s'informarà la ciutadania que són diversos els documents que existeixen en les Oficines de Denúncia redactats en idioma valencià per a tots aquells que els requerisquen”.

També es remarca “en les Oficines de Documentació se'ls oferirà la possibilitat d'expedir el DNI en idioma valencià”.